SV - Gastpreker Prof. Michaël Vlerick i.s.m. RC Gent Haven

Montag, 7. Oktober 2024

Op maandag 7 oktober ontvingen Rotaryclub Gent en Rotaryclub Gent Haven gezamenlijk een boeiende spreker. Na een levendig aperitief in de hal, waar de dames van Inner Wheel Gent hun jaarlijkse chocoladeverkoop met succes hielden, begaf iedereen zich naar de orangerie voor het diner. Philippe Carchon, voorzitter van RC Gent en Vincent Claeys-Bouuaert, voorzitter van RC Gent-Haven, verwelkomden professor Michaël Vlerick, de spreker van de avond, die een antwoord zou bieden op de essentiële vraag: “Waarom zijn we niet gelukkiger?”

Als wetenschapsfilosoof deelde professor Vlerick wetenschappelijke inzichten over geluk en pijn. Hij vertrok vanuit het idee dat emotionele pijn een onvermijdelijk onderdeel van ons leven is. Door natuurlijke selectie zijn bepaalde genen succesvol geworden en het vermogen om lief en leed te ervaren maakt deel van een strategie om te overleven. Pijn wordt echter intenser ervaren dan positieve emoties, wat voor bekommernissen zorgt. Kritiek en verwijten blijven langer hangen dan complimenten.

Onze verbeelding kan een slecht gevoel oproepen door de dwalende aard van onze gedachten. Voor Professor Vlerick roept de ‘dwalende geest’ een ‘donkere film’ op. Hij gebruikte het beeld van de ‘wortel’ als symbool voor de belofte naar iets goeds, naar dromen.

Door de eeuwen heen zijn we gewend geraakt aan de echte verbeteringen zoals meer voedsel, betere gezondheid, minder kindersterfte en minder vijanden. Toch hebben deze verbeteringen ons wezenlijk niet echt gelukkig gemaakt.  We streven altijd naar meer, als onverzadigde wezens.  Misschien is dit een list van onze genen?

Genetisch zijn we dus niet geprogrammeerd voor het geluk. Toch bestaan er volgend professor Vlerick remedies, geïnspireerd door de Stoïcijnen en Boeddhisten. Hun advies kan worden samengevat in een zin “Werk aan jezelf” (en niet aan de omstandigheden).

Door niet te verlangen naar de ‘wortels’ (een nieuwe baan, een nieuwe auto, materiële rijkdom,…) , kunnen we de list van onze genen omzeilen. Het behouden van een gelijkmoedige attitude helpt om stress en negatieve emoties niet te voeden, en leert ons het onderscheid te maken tussen wat we wel en niet in de hand hebben. Wanneer we geen energie steken in zaken die buiten onze controle liggen bereiken we tevredenheid.

Professor Vlerick benadrukte ook dat ons brein getraind kan worden om te focussen op het goede, op het hier en nu, door meditatie. Hij verwees ook naar een studie uit Harvard, waaruit blijkt dat de aanwezigheid van dichte menselijke relaties de beste voorspeller zijn van geluk.

Zijn slotadvies was om gelijkmoedigheid en tevredenheid te cultiveren en liefdevol en vriendelijk met elkaar om te gaan. Een boodschap die perfect aansluit bij de waarden van Rotary en door de vele aanwezigen enthousiast werd “meegenomen” naar huis.


Weitere Bilder